Når er det egentlig lurt å bytte jobb?
Prøv å unngå disse fallgruvene før du bytter jobb
Når skal du egentlig bytte jobb? Er det noen fordeler?
Hva må du absolutt ikke gjøre?
Linda Bræin i Prime Selection har noen klare råd til de som usikre på om det er tide med et karrierebytte.
Se for deg du er i en ny jobb. Du har vært der ett år, men du kjenner at valget var feil og det var overhode ikke slik du trodde det skulle være. Kanskje du har blitt lovet noe som ikke du har fått, eller oppgavene ikke er helt slik man ble enige om.
Du vet at et bytte kanskje ikke er så heldig sett fra et CVperspektiv, men du kjenner at motivasjonen din og trivselen din daler for hver uke som går. Det vrenger seg i magen med tanke på at det er mandag, og du bare teller ned til det er fredag.
Alle har bra dager og dårlige dager, slik som livet kan svinge vil og din motivasjon svinge i forhold til din arbeidsplass og jobb. Det er helt normalt. Når du kjenner at du har flere dårlige dager og det er på tide å gjøre noe annet.
– Vi anbefaler alltid et 3-5 års perspektiv når du starter i ny jobb. Vi ser at det ofte går et helt år før vi kan se om det er en vellykket rekruttering etter et utført oppdrag. Det går nesten ett år før man som regel leverer optimalt og leverer et godt effektivt arbeid. Dette vil jo naturligvis variere i tråd med bransje og type arbeidsoppgaver.
Men velger du å slutte innen ett år, risikerer du å forlate stillingen uten å ha levert til ditt fulle potensial og din arbeidsgiver vil ikke ha sett deg i full produksjon, forteller Linda Bræin, daglig leder og rekrutteringsrådgiver i Prime Selection.
-På generelt grunnlag råder hun alle til å bli minimum ett år – to år.
– Selvfølgelig finnes det unntak, der både arbeidsgiver og arbeidstaker har en gjensidig forståelse av at det ikke er en match. En arbeidsgiver kan respektere like mye at man gir beskjed og er åpen om at denne jobben ikke er noe for deg, og at du er ærlig på at du søker etter noe nytt. Men da må en se til at man jobber fortsatt like hardt til siste, så en alltid kan forlate jobben med hodet høyt og du fortsatt har en god referanse.
Hva er fordelene ved å bytte jobb?
Bytte av arbeidsgiver er en av de mest effektive metodene for å øke lønnen.
Har du vært i samme stilling i fem- seks år, mener Bræin det er på tide å tenke nye muligheter og utfordringer.
– Det er så fort gjort å stagnere. Å bytte jobb, betyr ikke nødvendigvis å bytte arbeidsgiver. Men det betyr at det kan være lurt å begynne å snuse på muligheter internt, der man kan få større utfordringer i form av ansvar og eller større oppgaver. Noe som gjør at man kan bli utfordret i hverdagen.
Det vil i det fleste yrker være viktig å holde seg relevant og oppdatert for å være attraktiv i fremtiden.
– Det er ingen tvil om at arbeidsgivere på jakt etter etablerte kandidater gjerne lokker med bedre betingelser, og sånn sett kan det være en nyttig metode for å sikre en høyere lønn. Samtidig legger hodejegere og selskaper merke til om en arbeidstaker bytter jobb svært hyppig. Det blir en balansegang.
Større aksept for unge arbeidstakere
Den erfarne rekrutteringslederen trekker også frem antall år med arbeidserfaring som et sentralt poeng for når det «greit» å bytte arbeidsgiver ofte.
– Er du ung og nyutdannet er det større aksept for hyppige bytter. Man er naturlig mer utålmodig, samtidig som en ønsker å finne sin plass i arbeidslivet og sondere ulike stillinger og bransjer. Til disse kandidatene råder jeg alltid å ha gode svar på hvorfor man har byttet ofte. Da kan det som ved første øyekast gjør arbeidstaker skeptisk, tvert imot fremstå som en styrke, sier Bræin og fortsetter.
– I tillegg spiller bransje inn i ligningen. Konsulent- og salgsbransjen, med stort press på inntjening, har ofte en naturlig høy turnover, og det hensyntas naturligvis i vurderingen av denne typen kandidater. Dette er også bransjer som kjennetegnes ved mange unge arbeidstakere som er attraktive både for konkurrenter og industrien. Vi snakker med IT-konsulenter som blir forsøkt headhuntet to ganger i uken, og da er det klart at frekvensen på antall bytter også øker.
Så hva er fasitsvaret? Når bør man bytte jobb?
-Det vil nok ikke være noe fasitsvar her, da ledere av den eldre garden vil Når du ikke lengre bryr deg, du har gitt opp.
Ofte er de fleste skrudd sammen slik at vi tar vare på det vi bryr oss om, vi kjemper for det vi brenner for og gir mer enn det vi får igjen når vi har motivasjonen og ser en hensikt med det vi gjør.
Så er du kommet dit at du har sluttet å bry deg, da er det på tide å pakke sekken, takke for deg og finne noe annet.
Sjansen for at du fortsatt kan ha en god referanse er større hvis du hopper av før du er nede i kjelleren, enn hvis du er så langt nede at du
